pühapäev, 29. märts 2009

Anne de Rancourt "Kuidas kasvatada toateismelist?"

Anne de Rancourt "Kuidas kasvatada toateismelist?" on kasulik lugemine kõigile teismeliste vanematele. See ei ole mingi kuiv ja teoreetiline analüüs, ega ka praktilised juhised igaks elujuhtumiks. See raamat süstib optimismi ja tunnet, et siiski, elu koos teismelisega on võimalik. Sisuliselt on tegemist toateismelise välimäärajaga. Saab teada, kuidas toateismelist ära tunda, millised on tema elupaiga omadused, kuidas ta oma territooriumi märgistab ja kuidas käitub. Lisaks õpetussõnu, kuidas meeleheitel toateismelist toetada, õpetada ja dresseerida ning lõpuks, kuidas on võimalik toateismelisega oma territooriumi jagada. Ilmselt ongi huumor ainuke viis teismelise kõrval tervet mõistust säilitada. Seda siin jagub.
Ärge unustage arvestamast korraliku toidueelarvega. Loobuge üleliigsest, st kõigest, mis ei kõlba toateismelisele toiduks. Muretsege muuhulgas: kahesajastes pakkides hakk-kotlette, kolmekümnekilostes kottides friikartuleid, terve leegion grillkanu, kümnekilostes plokkides komme, küpsiseid, šokolaadi jne.

Pakkuge talle vaheldusrikast toitu: aeg-ajalt andke talle friikartulite asemel lauale praetud kartuleid või krõbekartuleid munaga; makaronide asemel nuudelid või spagette.

Hüva nõu: osake oma teismelise ees veidigi tänulikkust üles näidata, kui ta teeb köögikapis ruumi: ta annab teile võimaluse neid tuulutada, küll varem kui te seda plaanisite, ja need taas toiduainetega täita!
*
Kuidas teismelist süles hoida?
Teismelist ei saa süles hoida. Isasteismeline on 1 m 70 cm pikk. Emasteismeline on kaks kilo juurde võtnud, ärge seda unustage: teie selgroog ei paneks vastu.
*
Kõnepruugist:
Mõned teismelised on täiesti võimelised artikuleeritud kõneks. See on teaduslikult tõestatud. Ka TEIE võite enda omaga katset teha.
See raamat on mõeldud emadele. Isad ilmuvad vaid paaris üksikus kohas, näiteks lõigus, kus soovitatakse rangelt keelata sissepääs ruumi, kus te hoiate oma teismelist - koristajale, tema nooremale vennale ja tema isale pühapäeva hommikul, enne kui ta jooksma läheb. Pühapäeva hommik on teismelisele öö! Veel on võimalik isasid kasutada teismelise transportimisel.

Väga värskendav lugemine. Aitas aru saada, et mina olen tegelikult täitsa normaalne teismelise vanem ja et minu teismeline on üsna samasugune kui teised teismelised. Mina muidugi arvasin siiani, et kõik teismelised peale minu oma söövad korralikult, kuulavad vanemate sõna ja lähevad enne kahte öösel magama. Ja et ainult mina olen see, kes mitte millestki mitte midagi aru ei saa.

Peale esimest lehitsemist, mis minus lõbusa naeru esile kutsus, andsin raamatu prooviks ka oma isiklikule toateismelisele vaadata. Tema luges seda veidi siit ja sealt ning küsis täiesti mõistmatult: "Misjaoks ma seda lugema peaksin? Siin ei ole ju absoluutselt MITTE MIDAGI naljakat."

Lõpetuseks veel üks hüva nõu: laske tal ise hakkama saada. Ta on ju nüüd juba suur, ta ei väsi seda teile kordamast, juba 13 täis, vaevalt viis aastat veel ja ta läheb valima!

Tõlkinud Eva Koff

Teised kirjutavad:
Juuli raamaturiiul

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar