reede, 30. juuli 2010

Rein Sikk "Minu Ugrimugri"

Rein Sikk kirjutab "Minu Ugrimugris" oma uskumatutest seiklustest soome-ugri ilmas, mis ulatub Kamtšatkast läbi laia Venemaa, üle Soome- ja Lapimaa Ameerikase välja. Ei tohi unustada, et ka meie siin oleme ugrimugrid, nii on raamatus hulga pajatusi eestlaste suurematest ja väiksematest tegudest, üks naljakam kui teine.

Rein Siku ugrimugri on rõõmsameelne segu meie lähematest ja kaugematest keelekaaslastest, ülistus ugrimugride taibule ja ettevõtlikkusele, nende oskusele ellu jääda. Autor maalib meile rõõmsa ja humoorika pildi soome-ugri rahvastest. Peamiselt need rahvad tantsivad ja laulavad. Kui nad just saunas end vihaga ei peksa. Sikk ei karda naerda, ka mitte enda üle. Ta üritab 90-ndate algul kilu faksida ja hirmutab mari trummiga piirivalvureid, rääkimata alasti segasauna minemisest. Kõik puhas soome-ugri loogika! Veel on soome-ugrid hirmus kavalad ja kõige kavalamad on soomlased:
Nemad müüvad nimelt... õhku. Sest milleks muuks kui õhumüümiseks pidada seda, kui kusagil kaugel kolkas istub oma toolil üks vanamees. Maailmas istub igal hetkel ju mõnede toolide peal vähemasti miljard vanameest. Aga ligi pool miljonit inimest sõidab just sinna Soome kolkasse kohale, et näha just seda vanameest ja just selle tooli peal istumas.

Lugesin kohe pärast raamatut Jaak Prozese artiklit Sirbis, mis räägib Venemaa aladel elavate soome-ugride elust viimase kümne aasta jooksul ja sealt joonistub hoopis süngem pilt. Ei usu, et Sikk seda sünget osa ei tea, pigem on ta valinud meelega positiivse ja elujaatava stiili. Kus isegi väikerahvaid jalge alla tallava suurriigi kohta vaid väga leebelt kirjutab: suur ei ole loomu poolest paha, aga samas ei mahu suure pähe tihti see, kuidas üht rahvast võib olla alla miljoni. Raamatu lõpul avaldab Rein Sikk meile ugrimugride suurima saladuse. Aga selle teada saamiseks peate juba ise raamatu läbi lugema.

Ma ei suuda ikkagi hoiduda "Minu Ugrimugri" võrdlemast teiste Petrone Prindi seniloetud raamatutega, mida küll eriti palju ei ole. Mis Siku raamatu puhul silma torkas, oli selle teose väga hea komponeeritus, oskus nagu muuseas jutulõnga veeretades see ometi kindlalt pihus hoida ja nii oli iga peatükk loogiline tervik alguse, keskpaiga ja lõpuga.

Teised kirjutavad:
Petrone Prindi kogutud lingid

7 kommentaari:

  1. Huvitav, kas Sikk neid Wiiki-Künnapi teooriaid ka mainis, või on need nüüdseks juba maha kantud.

    VastaKustuta
  2. Ei mingeid teooriaid. Ilma nendetagi on teada, et ugrimugrid on alati võitnud ja võidavad edasi.

    VastaKustuta
  3. veel üks artiklike ugrimisest http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=3960:loode-venemaal-soome-ugri-kilde-korjamas&catid=7:kirjandus&Itemid=9&issue=3130

    VastaKustuta
  4. Rein Sikk tänab tähele panemast.
    Ja tänan positiivse iva ülesleidmise eest. Sest just see positiivsus pidigi minu arust seda raamatut eristama paljudest teistest ugrimugrilistest kirjatöödest, mis kipuvad mõnikord kubisema ugrimugilisest depressioonist. Aga tegelikult on ses imelises ugrimugri ilmas silmasära hoopiski enam.
    Ja kellel veel enam huvi asja vastu - olete teretulnud ka esitlusele Viru Folgil: http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=130216740349141&ref=ts

    VastaKustuta
  5. Positiivset iva ei olnud ju kuidagi võimalik mitte tähele panna!
    Tänan viidete eest. Esitlusele kahjuks ei jõua, aga ugrimugri maailm tuli tänu sellele raamatule palju lähemale küll. Ja eriti hea meel on selle üle, et raatsisin raamatu omale päriseks osta ja nüüd võin seda igal ajal suvalisest kohast lahti teha ja mõne positiivse iva leida.

    VastaKustuta
  6. Tere! Tänades eelmise vastukaja eest annan teada, et olen valmis saanud uue ugrimugri stiilis, aga hoopis ajakirjanduse tagamaadest rääkiva raamatu, mis kannab nime "Ajalehe anatoomia." ( http://menuk.ee/portfolio-item/ajalehe-anatoomia/ ) Äkki pakub selle arvustamine huvi?
    Parimate soovidega:
    Rein Sikk

    VastaKustuta
  7. Tänan teada andmast. Raamatu tutvustus on igatahes tore - tundeline teekond :) Sellist raamatut loeksin küll.

    VastaKustuta